BATI Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Isparta ve Burdur'un oluşturduğu Batı Akdeniz ihracatının temmuz sonunda yüzde 4.99 artışla 1 milyar 540 milyon 310 bin dolar olduğunu açıkladı. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise Antalya'nın il ihracatının 7 ayda yüzde 11.7 artışla 1 milyar 190 milyon 821 bin dolara ulaştığını kaydetti.

Batı Akdeniz illeri Antalya, Isparta ve Burdur'un ihracat verileri temmuz ayı sonu itibarıyla da artış gösterdi. Bölge ihracat verilerini açıklayan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 7 ayda yüzde 4.99 artışla 1 milyar 540 milyon 310 bin dolar, Temmuz ayında ise yüzde 1.66 artışla 179 milyon 542 bin 464 dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Çavuşoğlu, dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin, bu dönemde bölgeden gerçekleşen ihracatın artışını bir nebze de olsa yavaşlattığını ekledi.

LİDER SEKTÖR YAŞ MEYVE SEBZE

Temmuz ayında en fazla ihracatın yaş meyve sebze sektöründe olduğunu belirten Çavuşoğlu, doğaltaş, maden ve metaller gibi sektörlerin takip ettiğini belirterek, “Her iki sektörümüzde Temmuz ayı ihracatında geçen yılın aynı ayına göre gerileme yaşansa da sergiledikleri performansla bölge ihracatının lokomotifi olma özelliğini sürdürdü. Kimya sektörümüz ise Temmuz ayında ihracatını yüzde 50'nin üzerinde yükseltme başarısı gösterdi. Çimento, cam seramik ve toprak ürünleri sektörümüz ciddi oranda ihracat artışı gösterirken, ilk beşte yer almayan diğer sektörlerimizin de yüzde 10'u bulan ihracat artışı yaşadığı istatistiklere yansıdı" dedi.

ALMANYA İLK SIRADA

Bölgeden 127 ülkeye ve bölgey ihracat gerçekleştirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Almanya listenin ilk sırasında yer almayı sürdürürken, Rusya Temmuz ayında gerçekleşen ihracattaki artış ile dikkatleri çekti. Hatırlanacağı üzere savaşın başladığı dönemde söz konusu ülkeye gerçekleşen ihracat ilk etapta durmuş, ilerleyen günlerde ihracat yeniden başlamasına rağmen yüzde 50 oranında gerileme rakamlara yansımıştı. Hâlihazırda Rusya'ya gerçekleşen ihracatın Temmuz ayında yüzde 21,63 oranında artması gelecek adına ümit verdi. Çin'e gerçekleşen ihracatta kan kaybının bu ayda da devam ettiği gözlendi" dedi.

7 AYDAKİ ÜLKELER SIRALAMASI

Bölgeden 7 aylık dönemde en fazla ihracatın da Almanya'ya gerçekleştiğini belirten Çavuşoğlu, “Listenin ikinci sırasında Çin yer aldı. Listeye bu yıl giren Hollanda ise yüzde 100'ü aşan ihracat artışı ile dikkat çekmeye devam ediyor. Rusya'ya gerçekleşen ihracattaki toparlanma toplamda da etkisini göstermeyi sürdürüyor. Savaşın ilk günlerinde yüzde 50'ye ulaşan ihracat kaybı yüzde 13,64'e kadar geriletilmiş durumda. Batı Akdenizli ihracatçıların üstün performansı ile bu kaybın önümüzdeki süreçte sıfırlanması bekleniyor. BAİB Yönetim Kurulu olarak geride kalan zamanda olduğu gibi önümüzdeki süreçte de bölge ihracatını artırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz" diye konuştu.

İL İHRACATI 1.2 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

ATB Başkanı Ali Çandır ise Antalya'nın temmuz ayı ve 7 aylık toplam ihracat verilerini açıkladı. 1 Ocak-31 Temmuz arasındaki 7 aylık dönem ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.7 artışla 1 milyar 190 milyon 821 bin dolara ulaştığını belirten Çandır, temmuz ayında ise geçen seneye göre yüzde 6.4 artışla 128 milyon 171 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydetti.

YARIDAN FAZLASI TARIM SEKTÖRÜNDEN

Tarım, sanayi ve madencilik olmak üzere üç ana sektörde toplanan ihracatta ilk sırayı tarım sektörünün aldığını anlatan Çandır, “7 aylık toplamda tarım ihracatı yüzde 0.77 artışla 628 milyon dolar oldu. Temmuz ayında ise yüzde 12 düşüşle 57.2 milyon dolar oldu. Tarım sektöründe 7 ayda yaş meyve sebze ihracatı yüzde 1.1 artışla 346 milyon doları, temmuzda yüzde 11 düşüşle 27 milyon doları aştı. Süs bitkileri sektörü ise 7 ayda yüzde 3.5 artışla 24.7 milyon dolar oldu. Toplam ihracatımızda tarım sektörünün payı yüzde 52.8, sanayi sektörünün yüzde 19.5, madencilik sektörünün ise yüzde 27.6 oldu. Emek veren üretici, tüccar ve ihracatçımıza teşekkür ederim" dedi. DHA

Editör: Haber Merkezi