3 gün sürecek olan Serik Bilim Festivali’nin açılışı yapıldı. Serik, Antalya ve diğer illerden birçok katılımcı festivalde bilim üzerine çalışmalar sergiliyorlar.

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleyen programı kapsamında hayata geçirilen Serik Bilim Festivali'nin açılışı bugün Serik Belediyesi Boğazkent Halk Plajı tesislerinde yapıldı. Türkiye genelinde 500'e yakın proje başvurusu arasından kabul edilen 49 projeden biri olan Serik Bilim Festivali Antalya'dan kabul edilen tek proje olma özelliğine sahip.

Serik Bilim Festivali'ne yüzlerce öğrenci, öğretmen ve görevli katılıyor. 45 atölye, 200 etkinlik, güneş gözlemleri, bilim otobüsü, sportif faaliyetler, gökyüzü gözlemi ve benzeri gibi birçok alanda gösterilen yapıldığı bilim festivaline Serik’ten, Antalya'dan ve diğer illerden birçok katılımcı iştirak etti.

Cumartesi akşamına kadar 3 gün sürecek olan Serik Bilim Festivali’nin ilk gününde açılış töreni düzenlendi. Açılış törenine Serik Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Enver Aputkan, Antalya İl Milli Eğitim Şube Müdürü, Serik İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Ekiz, daire müdürleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğretim üyeleri, öğretmenler, öğrenciler, davetliler ve vatandaşlar katıldılar.

Ekiz, “Serik Bilim Festivali Antalya’mızdan Kabul Edilen Tek Projedir.”

Saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Serik İlçe Milli Eğitim Müdür İkram Ekiz şunları söyledi; “TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı; bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırılmasını, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılmasını ve bilim ile teknoloji arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kavratılmasını amaçlamaktadır.

Türkiye genelinde 500’e yakın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Üniversitelerin başvurusu arasından kabul edilen 49 projeden biri, Antalya’mızdan kabul edilen tek proje olan Serik Bilim Festivali, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz yürütücülüğü ve Kaymakamlığımız ile Belediyemiz iş birliğiyle gerçekleşmektedir.

Bilim ve Sanat alanındaki 45 atölyede günlük 200 etkinlik ve bunlardan bağımsız olarak gerçekleşen ekstra serbest etkinliklerimizde, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen deneyimli hocalarımız, farklı il ve ilçelerde görev yapan öğretmenlerimiz ve Serik ilçesinin birbirinden değerli öğretmenleri liderlik yapmaktadır.

3 gün boyunca devam edecek festivalimizde ilçemizin her mahallesinden vatandaşlarımızı, her okulundan öğrencilerimizi, bilim ve sanat etkinlikleriyle buluşturuyoruz. İlçe milli eğitim müdürlüğü olarak en uzak okulumuzun öğrencilerinin, buradaki atölyelerde bilim ve sanat etkinlikleri yaptığını görmenin mutluluğu içindeyiz. Serik Bilim Festivali’nin ilçemizde kalıcı olup geleneksel hale gelmesini ve öğrencilerimizin gelişen, büyüyen Türkiye yolunda bu tür bilim etkinlikleriyle buluşmalarını temenni ederim.”

Aputkan’dan Fen Lisesi Talebi

Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Serik ikametgaha dayalı nüfus verilerine göre 135.000 nüfusa sahip olan bir ilçemizdir. İlçemizin yaz nüfusu ise 200.000'lerin çok çok üzerindedir. 28.000 öğrencisi olan; bir tarafı Toroslarla bir tarafı Akdeniz'le çevrili geniş ovalara sahip coğrafyamızda milletimize arkadaşlarımızla birlikte hizmet etmeye çalışıyoruz.

Aputkan, “Eğitim İşi Gönül İşidir’

Göreve geldiğimizden bu yana, ‘Eğitim işi gönül işidir’, ‘Eğitim asli vazifemizdir’ düsturu ile hareket etmekteyiz. İmkanlarımızı zorlayarak okurlarımızın birçok ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalarımız belediye olarak aralıksız devam edecektir. Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile geçen yıl birçok proje yürüttük. Bu projelerden, Serik Okuyor, A'dan Z'ye Serik, Beni Dinler Misin? projeleri ilçemizde ses getiren projeler oldu. Geçen yıl bu zamanlar Kaymakamlığımızda TÜBİTAK 4007 projesi toplantısı yapıldı. Projenin içeriği ile ilgili bilgilendirmeden sonra belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapacağımızı belirttik. Ekiplerimizi oluşturarak işbirliği içerisinde çalışmalarımızı başlattık.

“Fen Lisesinin Serik'te Açılması Konusunda Destek İstiyoruz”

Bugün Serik Bilim Festivali açılışını gerçekleştirmek için sizlerle birlikteyiz. Burada bulunan öğrencilerimizin ve misafirlerimizin bilim festivaline katılımları, yeni deneyimler elde etmeleri bizleri yürekten mutlu edecektir. Serik Bilim Festivalimize teşrif eden Kaymakamımıza, il milli eğitim müdür vekilimize ilçe milli eğitim müdürümüze, bütün görevlilere, kurum amirlerimize, il içinde ve il dışından gelen üniversite hocalarımıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, STK temsilcilerimize, basın mensuplarımıza ve z değerli misafirlerimize çok çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. Yaraya parmak basmak diye bir tabir vardır. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürüm dedi ki; ‘Fen Lisesi’. Bu bizim Serik olarak bir yaramız. Serik'te bir Fen Lisesi açılması için Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve İl Milli Eğitim Müdürümüze buradan Serik olarak bir selam gönderiyoruz ve Fen Lisesinin Serik'te açılması konusunda destek istiyoruz.”

Şahin, “Yeni Projelerin Hayata Geçirileceğine Gönülden İnanıyorum”

Açılış törenin son konuşmasını yapan Serik Kaymakamı Cemal Şahin ise şunları söyledi; “Kaymakamlığımız Serik Belediyesi ve Serik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ortaklaşa hazırlanan TÜBİTAK 4007 bilim Festivaline hoş geldiniz.

Serik'te bulunduğum kısa süre zarfında böyle önemli ve anlamlı bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İlçemizde gerçekleştirilen Bilim Festivali'ne uzaktan ve yakından gelen kıymetli hocalarımızın ve öğretmenlerimizin hazırladığı çalışmaları çok önemsiyor ve bu çalışmaların devamının geleceğine ve yeni projelerin hayata geçirileceğine gönülden inanıyorum.

“Ülke Çapında Çalışmalara Zemin Hazırlayacağını Umut Ediyorum”

Hayata bilimsel açıdan bakabilen, bilimi üretime dönüştürebilen, işbirliği içerisinde bilimsel faaliyetlerde görev alabilen, yeni nesiller yetiştirilmesinde üniversite hocalarımızın ve öğretmenlerimizin katkısı kuşkusuz çok büyüktür. Bu itibarla 3 gün sürecek olan Serik Bilim Festivali'nde gerçekleştirilecek çalışmaların ülke çapında yeni çalışmalara zemin hazırlayacağını umut ediyorum.

Projenin başlangıç aşamasında emekleri olan değerli kaymakamımız Mehmet Kurtoğlu'nun önderliğinde tertip edilen TÜBİTAK 4007 Serik Bilim Festivali açılışı ve etkinliklerin sürdürülmesi tarafımızca ifa edilecektir. Bu itibarla bu festivalde emeği geçen Sayın Kaymakamımıza, Kaymakamlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Sayın başkanımıza, il milli eğitim müdürlüğümüze, şube müdürlerimize, öğretim üyelerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Bütün Atölyeler Tek Tek Gezildi

Konuşmalardan sonra ise Serik Bilim Festivali'ne katkıda bulunan kişi ve kurumlara plaketleri verildi. Daha sonra protokolü üyeleri hep birlikte açılış kurdelesini keserek festivali başlattılar. Kaymakam Şahin, Belediye Başkanı Aputkan ve protokol üyeleri yaklaşık sayıları 50'yi bulan standı ve atölyeleri tek tek ziyaret ettiler.

Aputkan, Öğrencilere Para Taktı

Okulların, kurumların, öğretmen, öğrencilerin, çalışmalarını tek tek inceleyen Serik Kaymakamı Cemal Şahin hepsini tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Protokol üyeleri atölyeleri tek tek gezerken müzik atölyesi bölümünde öğrencilerle birlikte eğiticiler müzik ziyafeti sundular burada müziğe eşlik ederek oynayan minik öğrencilere Belediye Başkanı Enver Aputkan para taktı.

Serikliler Da Vinci Köprüsü'nü Aştılar!

45'i Aşkın atölye içerisinde yer alan bir atölyede Da Vinci Köprüsü çalışması idi. Ünlü filozof, astronom, mimar, mühendis, müzisyen, heykeltıraş, yazar ve ressam gibi unvanları olan ünlü İtalyan Leonardo Da Vinci'nin İstanbul haliç için yapıldığı ifade edilen köprüsünün bir örnek uygulaması da Serik Bilim Festivalinde sergilendi.

Ahşaptan kalaslarla yapılarak sergilenen Leonardo Da Vinci köprüsü üzerinden her ikisi de Serikli olan Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan ve Serik İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Ekiz cesaret göstererek köprü üstünde yürüyüp köprüyü geçtiler ve meşhur Da Vinci Köprüsünü aşmış oldular.

Emniyet ve Jandarma Stantlarının Çocukların Büyük İlgisi Oldu

Yine sergilenen atölyelerden birisi olan insansı robot bölümünü izleyen protokol kendilerine şarkı söyleyen dans eden selam veren robotu ilgi ile izlediler. Serik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün standı hem protokolü hem çocukların oldukça ilgisini çekti. Çocuklar özellikle polislerin motosikletlerine bilmekten büyük keyif aldılar. Yine Serik Jandarma Komutanlığının stadında ise birçok farklı araç gereç ile birlikte bomba imha robotu hem çocukların hem protokolün hem katılımcıların büyük ilgisini çekti.

Taç ve Ocak Festivalin Yıldızı Oldu

Serik Jandarma Komutanlığı bünyesinde yer alan ‘İzleme köpeği Taç ve ‘Arama kurtarma köpeği Ocak’ adeta ilgi odağı oldular. Her iki eğitimli köpeğin gösterilerini festivale katılın minikler ve büyükler şaşkınlıkla izlediler. Kaymakam Şahin de eğitimli köpeklerle ilgilenerek onları sevdi.

Festival alanında çocuklar adeta bayram havasında bir gün geçirdiler. Ayak tenisi, halat çekme, roket fırlatma, uzay deneyleri, kimyasal deneyler, müzik, matematik ve birçok bilimsel alanda yapılan deneyler öğrencilerin çok ilgisini çekti, çok farklı bir gün geçirmelerini sağladı.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi