Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencileri Eko Okul projesi kapsamında Crystal Otel’de farklı deneyimler yaşadılar.

Crystal Otel, Mehmet Akif İlkokulu’yla Eko-Okullar Projesi kapsamında etkinlik yaptı. Okul Müdürü Fatih Çakır Başkanlığında, Eko-Okul Koordinatörleri; Durmuş Ali Durdal, Şerife Seçil Çakır, Hasan Güneri, Eko -Okul Tim Liderleri Çiğdem Bozdağ Gürer, Serap Taş ve Eko-Okul timinde görevli öğrenciler Manavgat Çolaklı’daki Crystal Otel’e misafir oldu.

Enerjide Tasarruf Gelecekte Güvence

Enerji verimliliği konulu eğitim, Elektrik Elektronik Mühendisi Enerji Yönetim Sistemi Temsilcisi Burak Tengirşen ve Enerji Yönetim Sistemi Temsilcisi Zeynep Başer tarafından verildi. Eğitimciler şu bilgileri verdiler; “Enerji maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç, iş yapabilme yeteneğidir. Enerji kaynakları ikiye ayrılır. Yenilebilir enerji kaynakları, yenilemez enerji kaynakları. Yenilebilir enerji kaynakları; doğada sürekli var olan kaynaklardır. Yenilemeyen enerji kaynakları; yalnızca bir defaya mahsus olan ve sürdürülemeyenlerdir.

Enerji tasarrufu, bir enerji hizmetinin daha az kullanılarak enerji tüketimini azaltma çabasıdır. enerji tasarrufu sağlanabilir. Enerji tasarrufu, eko-yeterlilik konseptinin bir parçasıdır. Enerji tasarrufu önlemleri, binalardaki enerji ihtiyacını azaltarak çevre kalitesini, ulusal güvenliği, bireylerin finansal güvenliğini ve kazancı artırabilir. Enerji tasarrufu enerji hiyerarşisinin başında gelmektedir ve gelecekte kaynakların tükenmesini engelleyerek enerji maliyetlerini de düşürebilir.

İsraf ve kayıpların azaltılmasının yanında teknolojik geliştirmeler, işletme ve bakımda iyileştirmeler sayesinde verimliliğin artırılmasıyla enerjiden tasarruf edilebilir.

Arabaların yakıttaki kimyasal enerjiyi kinetik enerjiye ve hidroelektrik santrallerinin su akışındaki kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmesinde gözlemlenebildiği üzere, enerji sadece bir biçimden bir diğerine dönüştürülebilir. Enerjinin dönüştürülmesinde kullanılan makinelerin çalışması sırasında makine elemanlarında meydana gelen aşınma ve sürtünmeler oldukça yüksek enerji kayıplarına ve bundan dolayı da yüksek masraflara sebep olmaktadır. Bu kayıpları en aza indirmek ve makinelerin yaşam döngüsünü geliştirmek yeşil mühendislik uygulamalarını hayata geçirmek ile mümkündür.”

Sağlıklı Beslenmenin Rolü

“Sağlıklı Beslenelim Büyüyelim konulu eğitim ise Diyetisyen Tuğba Dev tarafından verildi. Diyetisyen Tuğba Dev şu bilgileri verdi; “Okul çağı büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, çocukların arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemdir. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede önemlidir. Çünkü sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal, duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Okul çocuklarının dengesiz, yetersiz veya aşırı beslenmesi sonucunda; büyüme ve gelişme geri kalır, bu gerilik büyüme dönemi bitinceye kadar telafi edilmelidir yoksa bu çocuklar boyca kısa, zayıf ve güçsüz birer yetişkin olurlar. Buna ek olarak enfeksiyon hastalıkları sık ve ağır seyreder, özellikle kız çocuklarında menstrüasyonun da etkisiyle demir yetersizliği anemisine sık rastlanır, ergenlik döneminde kalsiyumun yetersiz tüketimi ileriki yaşlarda osteoporoz riski oluşturmaktadır. Aşırı ve dengesiz beslenme sonucunda şişmanlık ileriki yaşlara yansır ve yüksek tansiyon, kan yağlarında artış, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığına zemin hazırlar.”

Sağlıklı Beslenme Çantası

“Okula götürülen beslenme çantasının dört besin grubunda bulunan besinlerden hazırlanması yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için önemlidir. Beslenme çantasında kolay taşınabilecek kuru gıdalar, yanında içecek en uygun seçimdir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan bir sandviçte haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış et-tavuk grubu besinlerinden seçilen herhangi bir besin yanında mevsime uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır.

Bunların yanında beslenme çantasında fındık veya ceviz bulunması da çocuğun beslenmesini enerji, protein ve mineraller açısından destekler. İçecek olarak ayran veya sütün tercih edilmesi sağlıklı bir seçim olacaktır.”

Eğitimlerin sonunda ise soru cevap yapıldı. Çocuklar merak ettiklerini sordular sonrasında ise yemek saati yapıldı. Otel turu sonrasında öğrencilere, mavi bayrak, yeşil anahtar uygulamaları tanıtıldı. Otelin hayvanat bahçesi ziyareti yapıldı. İçinde yer alan hayvanlar tanıtıldı. Oyunlar oynandı. Eğlenceli bir gün geçirildi.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi