Atık Kağıt Deyip Geçme

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Eko Okul Projesi kapsamında atık kağıt geri dönüşümü çalışmaları yapıyor.

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri atık kağıdın dönüşümü ve tehlikeli atıklardan korunma konularında bilinçli bir nesil yetişmesi açısından çalışmalar yapıyor. Fen Bilimleri Öğretmenleri İsmail Özdemir ve Hüseyin Gözel gözetiminde Eko Okul Projesi kapsamında çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüyorlar.

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmenleri atık kağıt geri dönüşümü çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdiler; “Atık kağıt geri dönüşümü uygulanabilirlik açısından en kolay olan maddedir. Kağıt ve ambalaj atıkları atık zincirinde büyük miktarda yer alır. Bu yüzden geri dönüşümleri çevreye büyük ölçüde fayda getirecektir. Zira üretimi sırasında yok olan ağaç ve doğal kaynakların başında enerji tasarrufu ihtiyacı en aza indirgeyecek ve atık olarak elden çıkarılması gereken kağıt miktarı da azaltılarak çöp alanlarının dolması engellenecektir. Sağlıklı bir geri dönüşümün olabilmesi için bireylerin katkısı çok önemlidir. Kağıdın başarıyla geri dönüşebilmesi için en başta yeterli miktarda kağıdın toplanması gereklidir. Dönüşüm işlemi ancak böyle olursa ekonomik olarak yapılmış olur. Bir diğer atıklarla karışmaması gerekiyor.

Atık kâğıt geri dönüşümü normal şartlardaki bir kağıt üretimi için gerekli olan su ihtiyacını yüzde 60 oranında azaltırken, enerji ihtiyacını da yüzde 40 oranında azaltmaktadır. Uygulanan ülkelerde hava kirliliğinde yüzde 74 azalma görülürken, su kirliliğinde yüzde 35 azalma görülmüştür. Kağıt üretiminin geri dönüştürülerek yapıldığı ortamlarda enerji tüketiminin yüzde 28 ile 70 arasında azaldığı ve her ton geri dönüştürülmüş kağıdın 4 varil petrol tasarrufu yaptığı belirlenmiştir. Atık kağıt kullanılmaması halinde; Türkiye’de günde 175 hektar, dünyada ise her dakikada 110 bin hektar orman yok olmakta. Bunun getireceği doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise hiç bir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağırdır. Atık kağıtlar çöpe gitmesin, kağıtlarımızın geri dönüşümü aslında vatandaşlık görevimiz, ödevimizdir.

“Tehlikeli Atıkları Bilelim ve Kendimizi Koruyalım”

Çevre, malzemeler ve canlılar için tehlike içeren atıklara tehlikeli atıklar denir. Bu atıklar yanıcı, yakıcı, kanserojen, tahriş edici, patlayıcı, parlayıcı ve zehirlidir. Madenden, petrolden, tarımsal üretimden endüstri faaliyetlerinden ve çamurlardan kaynaklanan tehlikeli atıkların teşkil ettiği riskler büyüktür. Tehlikeli atıklar, hastalanmalara, yaralanmalara, ölümlere sebep olduklarından uzman kişilerce taşıma ,işleme ve arıtma işlemi yapılmaktadır.

Tehlikeli atıklar kontrol yönetmeliğine göre tehlikeli atıkların iki türü vardır. Biri kesin tehlikeli olan atıklar. Buna A sınıfı tehlikeli atıklar da denir. Diğeri muhtemel tehlikeli atıkların. Buna da M sınıfı tehlikeli atıklar da denir. Kaynağına göre tehlikeli atıkların sınıflandırılması şöyledir. Evsel atıklar, inşaat ve enkaz atıkları, tıbbi atıklar, endüstriyel atıklar ve arıtma çamurudur. Bunun gibi birçok sınıflandırma yapılabilir. Bu anlamda tehlikeli atıklar ve korunma yöntemlerini bilmeliyiz.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi