Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ve İlkokulu öğrenciler çevre dostu çalışmalarına devam ediyorlar.

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ve İlkokulu öğrencileri Eko Okul Projesi kapsamında atık pillerin geri dönüşümü için çalışıyorlar. Öğrenciler doğaya çok büyük zararı olan atık pilleri toplayıp geri dönüşüm merkezlerine gönderiyorlar. Şu ana kadar 40 kg. atık pil toplandı. Böylece 40 kg pilin doğaya vereceği zarar engellenmiş oldu.

Eko Okul Projesi kapsamında yetişen Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ve İlkokulu'nun çevreye duyarlı öğrencileri gelecek için umut vermeye devam ediyor. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy İlkokulu şubeler arası atık pil yarışmasında birinci gelen sınıflara Anasınıfı -B ,1-B,2-E,3-A,4-B Çevre dostu sınıf belgeleri verildi.

Eko Okul Proje Koordinatörü Hasan Güneri şu bilgileri verdi; “Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil" denir.

Pillerin geri dönüşümü, kullanım ömrünü tamamlayan pillerin insan sağlığına zarar vermemesi ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla barındırdığı zararlı kimyasal ve ağır metallerin bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm sürecidir. Piller, kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakıldığı takdirde bu zararlı kimyasal ve ağır metallerin toprak ve su kirliliğine sebep olma riskleri vardır.

Aküler de birer pil çeşididir. Pillerin içinde cıva, kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunur. Bunlar, hem çevre hem de insan sağlığı açısından zehirli maddelerdir. Atık pillerin çöpe atılması çevre kirliliğine yol açar ve insan sağlığına zarar verir. Atık pilleri çevrede azaltmanın yolu, yeniden doldurulabilir şarjlı piller kullanmaktır. Kullanım ömrü bitmiş piller toplama kutularına atılarak geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilir. Pillerin uzun ömürlü olanlarını kullanmak daha ekonomiktir.”

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi