Serik'te 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Serik Atatürk Anadolu Lisesi'nde Nevruz Bayramı dolayısıyla program düzenlendi. Konuşmaların yapıldığı programda, şiirler okundu, Türk devletleri bayrakları sergilendi, demir dövüldü, Nevruz ateşi yakıldı, oyunlar oynandı, ikramlar yapıldı. Nevruz Bayramı dolayısıyla düzenlenen kutlamalara, Kaymakam Cemal Şahin, Belediye Başkanı Enver Aputkan, Milli Eğitim Müdürü İkram Ekiz, Jandarma Komutanı Üsteğmen Ayhan Aktürk, Emniyet Müdürü Mehmet Tatar, daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Nevruz Bayramı kutlama törenleri saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasını Atatürk Anadolu Lisesi Okul Müdürü Musa Karaşahin yaptı. Karaşahin konuşmasında şunları söyledi; “Öncellikle son zamanlarda yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve yine aynı bölgelerimizde yaşanan sel felaketinin derin üzüntülerini millet olarak yaşamaktayız. Bu afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum.

Nevruzun Ergenekon'dan çıkışa tekabül ettiğine inanılır. Osmanlı döneminde de Nevruz sayılı günlerden biri olarak kutlanmıştır. Nevruziyye adı verilen bir macun veya tatlı yemek âdet olmuştur.

Nevruz, Özbek, Kazak, Uygur, Türkmen, Kırgız, atar, Azerî, Çuvaş ve Yakut Türkleri arasında Ergenekon'dan çıkış günü olarak idrak edilmektedir. Ergenekon dan çıkış Türkler için bayramdır. Bugün ise nevruz ülkemizin her yöresinde coşku ve sevinçle kutlanmaktadır. Manisa da, Nevruz Günü, Mesir Bayramı törenleri yapılır. Mersin-Silifke bölgesindeki Toros Türkmenlerinde, nevruz günü Mart İpliği adıyla bilinir.

Tahtacı Türkmenlerinde Nevruz, Sultan Nevruz adıyla anılır. Gaziantep ve çevresinde 22 Mart gününe Sultan Navruz adı verilmektedir. Malatya'nın Arguvan ilçesinde halk Nevruzu Kış Bitti Bayramı olarak kutlamaktadır. Ağrı ve çevresinde, o gece gençler bir dilek tutarak kapıları dinleyip içerideki konuşmaları yorumlayarak niyetlerinin tutup tutmayacağını anlamaya çalışırlar.

Azerbaycan'da Nevruz, yılın birinci günü olarak kutlanmaktadır.. Nevruz günü ağaç dikilir, niyet tutulur. Kazaklar bu güne yılın ilk günü, Ulus Günü adını verirler. Onlara göre bugün, soğuk ve karanlık gece çekilip yerini aydınlık ve sıcak gündüze bırakır.

Nevruz, Türk toplulukları ve komşularımız arasında kutlanan geleneksel bir bahar bayramıdır. Nevruz, Türk kültüründe hürriyet ve kardeşlik bayramıdır. Nevruz, millî kültürümüz içerisinde birlik ve beraberlik sembolü olan önemli bir kültür mirasımızdır. Baharın gelişi, bütün dünya için sevinç kaynağıdır. Unuttuğumuz değerlerimizin pek çoğuna Nevruz'la birlikte yeniden sahip olacağımızı umuyorum.'

Konuşmaların ardından, ‘Nevruz Bayramı' adlı şiiri, Kırgız Türkçesiyle Kırgız öğrenci Akmaral Abdırahmanova ve Türkiye Türkçesi ile Merve Durmaz okudular.

Daha sonra ise Nevruz ateşi yakıldı. Kaymakam Cemal Şahin, Belediye Başkanı Enver Aputkan ve protokol üyeleri demir dövdükten sonra Atatürk Anadolu Lisesi bahçesinde yakılan Nevruz ateşinin üstünden atladılar. Sonrasında ise protokol üyeleri örs üzerinde demir dövdüler.

Programın sonunda ise öğrenciler arasında Beden Eğitimi Öğretmeni Zeynep Yavuz'un hazırladığı, halat çekme oyunu, çuval yarışı oyunu, yumurta taşıma ve yumurta kırma oyunu oynandı.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi