M. Akif Ersoy Ortaokulu'nda Eko Okul projesi kapsamında yarışama yapıldı.

M. Akif Ersoy Ortaokulu'nda Fen Bilimleri öğretmeni İsmail Özdemir koordinatörlüğünde Eko Okul kapsamında kirli toprak ve temiz toprak arasındaki farkı görmek için bir proje yapıldı. Proje kapsamında oluşturulan jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda ise Hilal Ecrin Parlak yarışmanın birincisi oldu.

Proje jüri üyeleri şu isimlerden oluştu: Esra Yıldırım Eko Tim Öğrencisi, Hasan Güneri Eko Okul Koordinatörü, Songül Pamuk Görsel Sanatlar Öğretmeni, Sevinç Gökbayrak Matematik Öğretmeni, Yasemin Çelik Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni.

Değerlendirmede şu kriterler dikkate alındı; video çekimi yapılması, kayıt altına alınması, deney raporu hazırlanması, öğrenci anlatımı, fotoğraf çekimi, bitkilerin gelişimi.

Jüri üyelerinin puanlaması sonucunda; Hilal Ecrin Parlak yarışmanın birincisi oldu. Samiye Elçin Şükür ikinci olurken, Alperen Şükür üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere ödüllerini Okul Müdürü Fatih Çakır verdi.

M. Akif Ersoy Ortaokulu yetkilileri proje ve yarışma ile ilgili şu bilgileri verdiler; “Projedeki amacımız okulumuzda yapılan eko okul faaliyetlerinden biri olan çimlenme konusunu daha farklı bir bakış açısıyla, daha farklı bir yöntemle 5. sınıf öğrencilerimizle birlikte bir yarışma havasında işlemek. Çevre kirliliği ve özellikle toprak kirliliği hakkında çocuklarımıza bir içselleştirme bir motivasyon oluşturmak. Temiz toprağın ve kirli toprağın çimlenmeye etkisini mini deneylerimizle yaparak yaşayarak öğrenmeye uygun olarak öğrenmelerini sağlamak.

5. sınıflardan öğrencilerimize bir ay önceden temiz toprak ve kirli toprak alıp bunları iki farklı saksılara koymalarını istedik. Saksıların üstüne kirli toprak ve temiz toprak diye özellikle bantlar yapıştırmalarını söyledik. Temiz toprak normal bir şekilde bırakılırken kirli toprak üstüne toprağı kirletici malzemeler eklemelerini istedik. Daha sonra her bir saksıya eşit sayıda tohum koymalarını ve eşit bir şekilde su vermelerini istedik. Bütün süreci kayıt altına almalarını video, fotoğraf ve deney adı, deney malzemeleri ve deney yöntem, sonuç şeklinde beyaz A4 kağıdına yazmalarını her öğrencimizden istedik. Daha önceden nasıl yapıldığıyla ilgili videoları öğrencilerimizle paylaştık. Öğrencilerimizden 22 Mayıs Pazartesi günü yaptıkları bütün hazırlıkları okula getirmelerini istedik. 22 Mayıstan itibaren 3 günlük bir değerlendirme sürecine tabi tuttuk.'

Projeden Beklentiler

“Deney yöntemi ile eko okul kapsamındaki bir faaliyetin yarışma havasında sunulması gerçekleşecek. Öğrencilerimiz temiz toprak ve temiz çevre hakkında bilinçli bir şekilde bilimsel çalışma yapmış olacak. Aynı zamanda kirli toprağında ne kadar zararlı olduğunu bu faaliyetle, deneyimizle yaparak yaşayarak öğrenecektir. En azından ekosistem içinde temiz bir çevre ile kirli bir çevrenin bitkiler için ne denli farklı sonuçlar ortaya çıkardığını görmüş olacak. Okul müdürümüzün katılımıyla değerlendirmeler sonucunda öğrencilerimize küçük hediyeler verip onların bilimsel çalışmanın basamaklarını tırmanmalarının keyfine varmalarını sağlamış olacağız.'

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi