ANTALYA Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali Duru, kayıt dışı istihdamın kişilerin sosyal korumadan ve güvenceden uzak yaşamasına neden olduğunu belirterek, "İşverenimize ve sigortalımıza diyoruz ki 'Huzurlu bir toplum, güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın, çalıştırmayın" dedi. 

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali Duru, 'SGK 2023 yılı Rehberlik ve Bilgilendirme Faaliyetleri' kapsamında kayıt dışı istihdam hakkında açıklama yaptı. Kayıt dışı istihdam ve sonuçları konusunda bilgi veren Duru, "Kayıt dışı istihdam devletin vergi ve gelir kaybına yol açmakta daha da önemlisi kişilerin sosyal korumadan ve güvenceden uzak yaşamasına neden olmaktadır. Kayıt dışı çalışma alışkanlığının azalması kuşkusuz onu yaratan sebeplerin ortadan kaldırılması ile mümkün olacaktır. Sosyal güvenlik sistemi vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistemdir" diye konuştu. 

 

BİLDİRİM ZORUNLULUĞU 

Çalışmaya başlayan herkesin kanunen sosyal güvenlik sistemine dahil olması gerektiğini vurgulayan Duru, şunları söyledi: "Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır. Çalışanların, çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol vardır. Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na iletebilir." 

 

ALO 170 

Jandarma Trafik Denetimi Jandarma Trafik Denetimi

Çalışanların, sigortasız çalıştırıldıkları, ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüğünde en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikayetlerini iletebileceğine değinen Duru, "Çalışanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi 'ALO 170'i 7 gün 24 saat arayabilir. En yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikayetleri iletebilir, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir. Her türlü istek, şikayet, ihbar, görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de yapabilir" dedi. 

 

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ 

Sigorta prim teşviklerine de değinen Duru, şöyle konuştu: "Sigorta primi teşvikleri, ülkemizde istihdamın ve üretimin arttırılması, kayıt dışı istihdamın engellenmesi, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, engelli istihdamının artırılması, genç ve kadınların işgücüne katılımının artırılması gibi amaçlarla işverenlerin ödemeleri gereken sigorta primlerinin belirli oranda ve sürede devletçe karşılanması anlamına gelmektedir. Genel olarak uygulanan bu teşviklerden yararlanabilmeleri için işverenlerin sigortasız işçi çalıştırmamak, SGK'ya verilmesi gereken bildirgeleri zamanında vermek, primlerini düzenli ve zamanında ödemek, sahte sigortalı bildiriminde bulunmamak gibi temel yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunun yanında her bir teşvik uygulaması için farklı bazı özel şartlar da söz konusudur. Devlet, teşvikin türüne göre sigorta primi işveren hissesi veya sigortalı hissesi ile birlikte işveren hissesinin tamamına kadarını karşılayarak işverenlerin maliyetleri önemli ölçüde düşürmelerini sağlamaktadır. İşverenimize ve sigortalımıza diyoruz ki; Huzurlu bir toplum, güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın, çalıştırmayın." DHA

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN