GÜNDEM

Kemer'de Yanan Orman Yeniden Filizleniyor

Kemer ilçesinde geçen yıl çıkan yangında kül olan ormana mevcut ağaçlardan düşen tohumların yanı sıra çevreden toplanan 1100 kilogram tohum takviyesi yapılarak, eski haline dönmesi için çalışmalar tamamlandı.

Kemer'de geçen yıl 24 Temmuz tarihinde başlayan ve 5 gün süren orman yangınında yok olan alanda Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen yeniden yeşillendirme çalışmaları tamamladı. Yanan alandan 13 bin 500 ağaç kesilerek çıkartılırken, yerine çevredeki ağaçlardan düşen tohumların yanı sıra 1100 kilogram tohum takviyesi yapıldı. Filizlenen yeni ağaçların 3- 5 yılda 1 metreyi bulmasının beklendiği öğrenildi.

Yanındaki heyetle alanda incelemelerde bulunan Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Geçen yıl temmuz ayının 24'ünde burada bir yangın oldu. 5 gün boyunca yangınla mücadelemiz sürdü. Bu yangının 5 gün sürme nedeni de hemen arkada görünen sarp kayalar. Bulunduğumuz yer zaten Milli Park sahası. Biz de yangından sonra burayı nasıl yeşillendiririz diye Milli Park'taki arkadaşlarımızla beraber bir heyet kurduk. Sahanın topografisini çıkardık, baktık. 192 hektar çalışabileceğimiz alan var. Bu 192 hektarı ayırdık. Önce üzerindeki ağaçları temizledik. Yaklaşık 13 bin 500 ağaç damgalandı, kesildi ve sahadan çıkarıldı. Hem mevcut ağaçlardan düşen tohumlar, hem bizim çevreden topladığımız 1100 kilogram tohumu takviye yaptık. Araziyi çimlenecek biçimde hazırlığını yaptık. Yaklaşık işte mevsimin gelmesi, rutubetin bir miktar artması, sıcaklığın bir miktar artmasıyla çimlenme başladı. Saha da zaten kendisi de baharla birlikte yeşillenmeye başladı. Gayet de güzel bir gençlik elde ettik. Sanıyorum 3- 5 yıl içerisinde bir metrenin üzerinde çok daha güzel, yeşil yeni bir ormanın geldiğini burada hep beraber gözlemleyeceğiz. 208 hektar sahayı da kendi tabiatına terk ettik. Tabiat orada kendi kendine yenileyecek. Tabii bu saha zaten büyük ihtimalle yaban hayatının da çok yoğun olduğu bir saha. Orada da zaten geçen seneki yangından sonra yeni yeşermeler oldu. Yanan otların ve çalıların yerine yenileri daha iyi çıktı. Yaban hayatın daha da verimli beslenebileceği güzel bir alan meydana geldi diye düşünüyoruz. O yüzden sahadaki ormancılık işlemlerini şu an itibarıyla bitirdik. Artık çimlenip fidanlarımızın büyümesi için 3 yılda bakım yapıp bırakacağız. Yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı ve buradaki yangının da ihmal ve insan kaynaklı çıktığını düşünüyoruz. Burada çıkan yangının sebebini net olarak tespit edemedik. Çünkü mevsim itibarıyla yağmur yok, yıldırım yok ya kasıt ya da insan kaynaklı bir ihmal var."

Son zamanlarda meydana gelen yangınlardan dolayı gönüllü başvurusunda bulunan vatandaşların sayısında artış olduğuna dikkati çeken Dikici, özellikle 18- 45 yaş aralığındaki vatandaşların gönüllü olmasını istediklerini kaydetti. Dikici, ormanların yanma ihtimaline karşılık daha dikkatli olunması konusunda da uyarıda bulundu. (DHA)