GÜNDEM

'Mübadil Toprakları' Sunumu

Antalyalı fotoğraf sanatçısı Konca Doğanay, 'Mübadil Toprakları' adlı fotoğraf sunumu yaptı. Doğanay, 100 yıl öncesi yaşanan olayları, babaannesi ve diğer aile büyüklerinin Yunanistan'da dünyaya geldikleri topraklara yaptıkları ziyarette çektiği fotoğraf ve videolar eşliğinde aktardı.

Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nde (ANFAD) gerçekleşen fotoğraf sunumu ve söyleşiye, fotoğraf sevdalılarının ilgisi yoğun oldu. Fotoğraf sanatçısı Konca Doğanay, 100 yıl önce Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanmış zorunlu nüfus değişimi (mübadele) ile ilgili aylar süren araştırma-inceleme çalışması yaptı. Doğanay, büyüklerinin dünyaya geldiği Yunanistan topraklarına ailesi ile birlikte gitti, babaannesinin ve diğer akrabalarının yaşadıkları yerleşim alanlarında inceleme yaptı, fotoğraflarla da belgeledi.

SAVAŞ GÖÇÜNÜ ANLATTI

Konca Doğanay, 'Mübadil Toprakları' adlı fotoğraf sunumunda iki ülke arasında tarihte tek zorunlu nüfus değişimi olarak bilinen 'Mübadele Göçü'nü anlatan Doğanay, "Milli Mücadele'de Türk Ordusu'nun 9 Eylül 1922'de İzmir'e girmesiyle Kurtuluş Savaşının askeri başarısı tescillenmiş oldu. Türk-Yunan Savaşı biterken 1- 1,5 aylık sürede 1 milyona yakın Rum Antalya'dan ve birçok şehirden kaçıp Yunanistan'a göç etmiş" dedi.

BABANNESİ ÇOCUK YAŞTA GELDİ

Konca Doğanay, o dönemde Türkiye'den Yunanistan'a göç eden Rum ailelerin barınma, temel gıda ihtiyaçları ve sağlık konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını, bir yandan da ülkede siyasi iç kargaşanın yayıldığını, evleri baskı altında boşaltılan, evsiz kalan ve sahillere akın eden Türklerin durumunun daha da vahim olduğunu belirtti.

Konca Doğanay, "Büyüklerimizin bir zamanlar yaşadığı toprakları ziyaret etmek bizi hem heyecanlandırdı, hem duygulandırdı, gözlerimizden yaşlar inerek gezdik, inceleme yaptık, anı olarak da bol bol fotoğraf ve video çektik. Yunanistan'dan getirdiğimiz bir miktar toprağı da 2005 yılında vefat eden babaannemiz Hayriye Ürküt'ün Antalya'daki kabrine serptik" dedi. DHA