GÜNDEM

Sümer Ezgü, Kumluca'da Söyleşiye Katıldı

TÜRK Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Kumluca Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Müziğin Dünü ve Bugünü' adlı söyleşiye katıldı.

AÜ Kumluca MYO Toplantı Salonu'nda gerçekleşen söyleşiye Okul Müdürü Doç. Dr. Kürşat Çelik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Doç. Dr. Kürşat Çelik, 2021 yılında müdürlük görevini devraldığını ve bu süreçte birçok bilimsel ve sosyal faaliyetler organize ettiklerini belirtti. Doç. Dr. Kürşat Çelik, "Öğrencilerin sadece teknik anlamda değil sosyal alanda gelişmelerini önemsiyoruz. Bu yüzden böyle bir söyleşi düzenledik. Bizleri kırmayıp söyleşimize katılan sanatçımız Sümer Ezgü'ye teşekkür ediyoruz" dedi. 

Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, söyleşide halk oyunları ve müzik çeşitlerinin insanların günlük hayatlarındaki yaşam biçimlerinden esinlendiğini belirterek, "Mesela Karadeniz'de hamsinin hareketlerinden horon doğmuştur. Teke yöresinde insanlar Yörük'tür. Yörüklerde geçim kaynakları olan keçilerin hareketlerinden zeybek çıkmıştır. Mesela Adıyaman yöresinde bir halk oyunu vardır. Ekin harmanla uğraşan insanların hareketleri sergilenir. Oyun sonunda ekin orak yapan ve harmanda yorulan erkeğine testide su getiren ve eşinin üzerine su döken kadınların figürleri vardır. Halk oyunları kültürdür. İnsanın geçmişidir. Soruyorum, 'Sen Yörük müsün?', 'Dedem Yörük'tü' diyor gençler. Deden Yörük'se sen de Yörük'sündür. Sen hangi kökten geliyorsun? Senin kökün dedendir, atandır. Tabii gençlere rock konseri verirseniz kökünden koparırsınız. Yörük festivalinde Ankaralı Fatma'ya konser verdirirseniz işi özünden koparırsınız" dedi.

Yörüklerde oba başının ve çadırın hakiminin kadın olduğunu anlatan Sümer Ezgü, "Yörük kadını özgürdür. Soruyorum Yörük kadınına, 'Dağlarda korkmuyor musunuz' diyorum. 'Dağlar şehirlerden daha güvenli' diyorlar. İnsanı ne kadar doğadan koparırsanız özünden ayırmış olursunuz. Müzik doğanın seslerinden esinlenerek ortaya çıkmıştır. Yörükler doğaseverdir. Filmlerde İstanbul'a göçü anlatırlar. İstanbul'a, büyükşehirlere taşınmak marifet değildir. Kendi topraklarınızda üretmek güzeldir. Yörüklüğün değerlerini yaşamak ve yaşatmak güzeldir. Teke zortlatması oynamak Yörük olmak için yeterli değildir. Yörüklüğün değerlerini yaşamak ve yaşatmak gerekir" diye konuştu.

Toplumu bilgisizlikten, ahlak erozyonundan, kültür yozlaşmasından Türk kadınının kurtaracağını da vurgulayan Sümer Ezgü, şöyle dedi: "Atatürk Türk kadınına seçme seçilme hakkı verdiğinde dünyada böyle bir hak yoktu. Bugün Suudi Arabistan'da kadınlar da otomobil kullanabilir yasası çıktı. Aradan bir asır geçmiş daha otomobil kullanabilir hakkını veriyorlar. Lütuf etmişler. İşte Türk kadını bu yüzden toplumu kurtaracaktır."

Söyleşinin sonunda Kumluca MYO Müdürü Doç. Dr. Kürşat Çelik tarafından Sümer Ezgü'ye günün anısına teşekkür belgesi verildi. (DHA)