Aileleriyle birlikte araçlarla gelen Tekeli İlkokulu Eko öğrencileri, gruplar halinde Zeytintaşı mağarasını ziyaret ettiler. Mağaradaki sarkıtları, dikitleri hayranlıkla izleyen öğrenciler görevliye sorular sordular, görevlinin anlatımını dikkatle dinlediler. Daha sonra öğretmenleri ve aileleri ile piknik yaptılar.
Eldivenlerini takıp çöp poşetlerini alan öğretmenler, öğrenciler, veliler mağara etrafındaki ormanın içindeki çöpleri topladılar. Çöp poşetlerini uygun alana bıraktıktan sonra hep birlikte doğa yürüyüşüne geçtiler. Orman içerisindeki, patika kenarlarındaki çiçeklerin, ağaçların, endemik bitkilerin isimlerini öğrenip, gözlemlediler. Peygamber devesi adlı böceği gören öğrenciler merakla onu izlediler.
Eko-okul ve Okullarda orman programlarını, çevre bilinci, çevre yönetimi, sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek amacıyla uygulanan uluslararası bir çevre eğitimi, bilinçlendirme programı olarak tanımlayan Tekeli İlkokulu Müdür Yardımcısı Selda Çelikezen, Zeytintaşı Mağarası doğa yürüyüşü ve piknik etkinliğimizin keyifli şekilde tamamlandığını belirtti.
Tekeli İlkokulu Eko-Okul ve Okullarda Orman Programı Koordinatörü Okul Öncesi Öğretmeni Elif Zengin ise şu bilgileri verdi; “Çocuklarımızın sürdürülebilirliğin önemini yaşayarak öğrenmelerini ön planda tutuyoruz. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak ve konuyla ilgili çevremizde farkındalık yaratmak için öğrencilerimizle doğadayız. Öğrenmekten zevk alan, heyecan duyan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, tüm zeka alanlarını aktif şekilde kullanabilen, sağlıklı, yaratıcı, stressiz, mutlu, çevre ve doğaya önem veren çocuklar yetiştirmek için doğa yürüyüşü yapıyoruz. Çocuklarımızın doğayla ilgili benzersiz deneyimler edinmelerini sağlamaya çalışıyoruz”
Okul öncesi öğretmeni Zeynep Demir de şu bilgiler iverdi; “Uyguladığımız bu programlar ile enerji, su tasarrufu, ileri ve geri dönüşüm çalışmaları, atık azaltma kampanyaları, yeşil, yerel, organik beslenme ve doğa dostu ulaşım gibi uygulamalarla sürdürülebilirlik konusunda okul toplumunu bilinçlendiriyoruz. Ayrıca, doğa dostu tarım yöntemleri, okul bahçelerine biyoçeşitliliği teşvik eden çalışmalarla öğrencilerin doğa ile etkileşimini artırıyor. Bahçede böcek otelleri yapmak ya da diğer türlerin yaşayıp beslenebilecekleri yaşam alanları oluşturmak hemen akla gelenlerden birkaçı. Programın belki de en önemli faydası öğrencilerin program kapsamında okulda öğrendiklerini ailelerine ve okul dışına aktarması, böylece doğa dostu davranışlarının geniş kitlelere ulaşmasıdır.”
Okul öncesi öğretmeni Teslime Özer de; “Eko-okul Program kriterlerini yerine getirerek okulumuz Yeşil Bayrak ile ödüllendirilmiştir. Bu, okulların çevreye duyarlı olduklarını ve sürdürülebilirlik alanındaki çabalarının uluslararası platformda tescillendiği önemli bir sembol. Bu yıl Okullarda Orman programı kapsamında Kahverengi bayrak başvurusu yapacağız.”
Haber Merkezi